top of page
Fästpunkt 1
Fästpunkt 2
Fästpunkt 3
Fästpunkt 4

Hur mycket kostar det?

När blir det klart?

Vi genomför felsökning inför batterireparation inom 1-3 dagar från inlämning. Efter det återkommer vi med aktuell väntetid för din reparation. Generellt är det väntetid på max 14 dagar för elcykelbatterier. Högre tryck under vår och sommar.

Varför ska man renovera ett batteri istället för att köpa nytt? 

1. Billigare. Man sparar många tusenlappar genom att reparera det gamla. Ca 30-60% billigare än nya batterier. 

2. Med högre än orginalkapacitet får du längre körsträcka med ett renoverat batteri. Detta tack vare kvalitets celler med mycket hög energidensitet. Uppskattat av många!

3. Ditt batteri får längre livstid! Vi använder oss bara av bland de bästa cellerna marknaden har att erbjuda. På så sätt kan våra batterier hålla i upp till 12 år. Många tillverkare snålar in på cellkvalitet och därför håller deras batterier inte många år efter att garantin gått ut, 2-5år. 

4. Du behöver inte ladda lika ofta efter en renovering med högre kapacitet. Vi uppgraderar generellt kapaciteten med ett snitt på 25% extra kapacitet men erbjuder även upp till 100% extra för vissa modeller. (25% motsvarar ungefär 10-20km extra räckvidd per laddning). Genom att ladda mer sällan så kommer även batteriet att hålla länge då det tar länge tid att komma upp i höga cykeltal. 

5. Vi ger 2 års garanti på totalrenoveringar. Länge garanti än du får på de flesta nya batteier.

6. Vi stolta över varje batteri vi reparerar och bygger här i Stockholm. Vi bygger alla batterier för hand på plats. Från oss får du det du betalar för.

7. Spara på klimatet och jordens resurser genom att återanvända det som fortfarande går att använda. Reparera det gamla istället för att köpa nytt!

Hur tar man hand om sitt batteri på bästa sätt?

Sammanfattning:

Vid användning

- Litiumbatterier trivs bäst i intervallet mellan 10-80%. Genom att inte ladda fullt varje gång sparar man på batteriets livstid. Tips! vi erbjuder laddare som visar batteriprocent.

-Det är dock viktigt att ladda fullt ibland, minst en gång varje 20:de laddcykel. Detta på grund av cellbalansering endast sker vid fulladdning.

-Håll batteriet torrt. Gällande elcyklelbatteier så är de ofta mycket bra tätade (billiga elcyklar kan sakna tätning helt!). Men finns det sprickor i höljet (behöver inte synas) av att man exempelvis tappat batteriet så kan det ta skada av väta.

Vid förvaring längre än två veckor

- Förvara batteriet på en torr plats under tak mellan 5-25C. Inomhus trivs batteriet bra.

- Se till att batteriet är urkopplat från maskin/fordon. Trots att maskinen/fordonet är avstängt kan de dra passiv ström mycket sakta vilket kan tömma batteriet.

- Underhållsladdning. Batterier tappar mycket långsamt sin laddning trots att de inte används. Olika batterier tappar laddning olika snabbt och effekten blir ofta snabbare mot slutet av batteriets livstid. Kolla batteriets laddning varannan månad och ladda vid behov, 50-80% är hälsosam batteri status vid förvaring.

Lång text 

Batteriers livstid uppskattas i laddcykler, då är det cellernas hälsa man pratar om. Det är svårt att ge en exakt siffra då det finns en hel drös av faktorer som påverkar cellernas livslängd. Ofta är det cellerna som är den komponent som går sönder först, men det är även vanligt att kontakter går sönder. 

 

Cellerna på alla litiumjon-batterier slits lite varje gång du laddar det. Det har att göra med kemin mellan polerna i batteriet, processen som degraderar batteriet kallas litiumplätering (lithium plating) och är oundviklig. Batteriet trivs bäst mellan ca 10-80% och laddning i detta intervall sliter minst på batteriet. Genom att ladda varje laddcykel mellan 10-80% kan man fördubbla batteriets livstid. Men var inte rädd att ladda ditt batteri, det har även ett kalenderliv. Cellerna slits även mycket långsamt även när det inte laddas, därför är det mycket svårt att få ett vanligt elcykelbatteri att hålla i mer än 8-12 år oavsett hur bra man tar hand om det. Så passa på att använda och ladda ditt batteri.​

Det är dock viktigt att ladda fullt ibland då balansering endast sker vid fulladdning, har du glömt att ladda ditt batteri fullt på ett tag kan det hamna ur balans. Det kännetecknas av att batteriet inte vill laddas till 100% längre. En manuell balansering behövs då men har du otur är en totalrenovering med nya celler ända hållbara lösningen.

Underhållsladdning kommer ofta upp när man pratar batterihälsa. Det är viktigt eftersom att batteriet inte får hamna under 0%  vid förvaring. Varje batteri har en passiv självurladdning. Olika batterier laddar ur olika snabbt, generellt är effekten långsammare på kvalitetesbatteier och snabbare på gamla slitna batterier. Om man förvarar batteriet enligt våra angivelser ovan och man har ett bra batteri behöver man egentligen inte underhållsladda mer än en gång per år. Men tillverkare ber ofta kunder att underhållsladda en gång varje eller varannan månad eftersom att de inte litar på att alla kan ta hand om batteriet och vill undvika reklamationer. Detta är egentligen inte bra för batteriet i längden då man inte vill förvara batteriet fulladdat. Det bästa är att regelbundet kolla batteristatus för att underhållsladda när det behövs för att hålla batteriet kring 40-60% vid förvaring. På så sätt lär man sig hur ofta ditt batteri behöver underhållas. 

Celler

Det är vanligt att tillverkare med billigare elcyklar/produkter sparar in på just batteriet eftersom det ofta är den dyraste komponenten. Detta är synd då billigare celler har mycket kostare livslängd och blir dyrare i längden när batteriet behöver renoveras.

Vi på litutmverkstaden använder vi bara kvalitetsceller från välkända tillverkade så som Samsung, LG och Panasonic. Vi har pålitliga BMS (Battery management system) till alla batterier vi säljer. En BMS är ett kretskort som sköter att laddning och användning av batteriet går till som det ska. BMS:en övervakar alla individuella celler för att bland annat sköta balansering och sydda batteriet mot överladdning. 

När de kör

Kontakta oss gärna vid övriga frågor.

Fästpunkt 5
Fästpunkt 6
bottom of page